Rólunk

Az együttes 1983-ban alakult, főként egyetemistákból. A néptánc progresszív ágát képviselték, új szellemben, autentikusan.Hatása ma is érződik a Dunántúlon; az együttes számos szakembert képzett és adott a régiónak.

Az évek folyamán a csoport bővült. Több alkalommal tett erdélyi körutat, de emellett szerepelt Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Írországban. Erdélyi kapcsolatok ápolása terén az együttes kiemelkedő lépéseket tett. Rendszeresen szervezett táncházakat, részt vett a városi és a környező fesztiválokon, az egyetem hagyományőrző báljain.

Az együttes 2002 tavaszán újraszerveződött. Jelenleg heti két táncpróbát tartunk, táncházakat szervezünk, fellépéseket tervezünk. A Tánckör elsődleges célja nem a profi előadóművészek képzése és a színpadi szereplés, hanem az, hogy minél több egyetemistával és főiskolással megismertessük és megszerettessük közös kincsünket, – a néptáncot. Szeretnénk, ha minél többen tudnánk népzenére táncolni, dalolni, – egyszóval mulatni! Nincs az a botlábú vagy botfülű, aki ezt a célt az Ürmös keretein belül ne tudná elérni.

Évente több tábort is szervezünk: télen hagyományos disznótort, tavasszal és ősszel néptánctábort. Ekkor élőzenére tanuljuk a táncot, és az esti táncházakban hasznosítjuk a tanult lépéseket. Nagy szeretettel várunk köreinkbe minden érdeklődőt!